Трениран ли е строежът на храма Кайласа в Елора?


Един от най - впечатляващите древни архитектурни обекти в света е, без капка съмнение, храма Кайласа или Кайлаш в Елора / Kailasa Temple, Ellora /, намиращ се в щата Махараштра , Западна Индия. Уникалната изработка ни оставя без дъх - храмът е изсечен от една единствена огромна скала чрез техниката „отгоре - надолу“, като премахването на хиляди тонове материал е прекрасен триумф на гения на строителите му.


Построяването му обикновено се приписва на цар Кришна I (756-773 г.) и е основано на два източника: надпис върху медна плочка от около 812-813 г. и информация за дарение за изграждане на подобен храм. Интересното е, че това приписване на храма на посочения цар не е абсолютно сигурно, защото тези източници не са физически свързани с района на храма Кайласа и не съдържат датировка на период на царуване.


Тази информация автоматично ни води към варианта, че този уникален храм е построен от древна изчезнала земна цивилизация, притежаваща непознати технологични възможности, която го е създала или най-малкото е свършила огромната част от строежа, а довършителните работи са дело на представители на нашата цивилизация, живеещи на територията на Индия.

Дотук добре! Но за да изградиш такъв уникален обект най-малкото трябва да имаш поне минимален опит с подобно начинание - да го построиш от първи път не звучи логично.

И точно в този момент откриваме друг НЕВЕРОЯТЕН обект в Индия - изсечения отново от една единствена скала храм Ветувиан Койл / Vettuvian Koil /. Той се намира в щата Тамил Наду, в южна Индия. И забележете - той е НЕДОВЪРШЕН!Учените смятат, но не са убедени, че е построен през 8-ми век, около 800 година, от живееща тогава индийска династия. Според един от вариантите на легендата около строежа на храма в миналото живеели баща и син. Бащата бил много добър скулптор и искал сина му да усвои неговите най-добри умения, за да може да започне работа. Но следвайки съветите на баща си, синът започнал да задълбава във вътрешната камера на храма. Чувайки звука и целия бушуващ от гняв заради това непокорство, бащата убива сина. И така, във тази връзка има две буквални значения за Ветувиан Койл на тамилски - едното е "Небето на скулпторите", а другото - „Храмът на убиеца“.

На тази снимката се виждат скалата и храма Ветувиан Койл, погледнати отгоре.

А сега нека погледнем двата храма - Кайласа и Ветувиан Койл. Приликите са очевидни, Кайласа е изработен перфектно в цялост, а Ветувиан Койл е недовършен, но красотата и впечатляващата му изработка също са безспорни.

Не Ви ли се струва, че тренировката за изграждане на храма Кайласа се е състояла в изграждането на Ветувиан Койл ? 

Древните строители може би са тествали своята техника и умения в този район на Индия за да са сигурни в качеството на изработка на основния си строеж, който се намира в друг район на Индия.

С тези вълнуващи мисли и анализи завършваме тази разходка. Нека продължаваме да изследваме древността неуморно и да прилагаме различни форми на анализ - така ще успеем поне малко да се доближим да загадките на миналото, за да успеем да изградим едно по-добро бъдеще за нашата съвременна цивилизация.

Източник информация и снимки - Уикипедия
Източник снимка Vettuvian Koil - http://mappinggothic.org/archmap/

Владислав Лозанов @2018

Коментари