Тайните на църквата в Земенския манастир: Известните факти и легенди

 Местоположението

Любопитството към загадките на древната българска история бе в основата на една магически зареждаща разходка в спокоен мартенски почивен ден, която ни отведе до град Земен, разположен в малка котловина от двете страни на река Струма. Градчето се намира между Радомир и Кюстендил и е на около час път с автомобил от столицата ни. Самият Земенски манастир е построен на един от склоновете на Конявската планина в самото начало на изключително живописния Земенски пролом. Когато се качите там, пред вас се открива гледка, заслужаваща възхищение във всеки детайл.


Манастирът и църквата

През 1966 година Земенската църква е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей, който става филиал на Националния исторически музей през 2004 година. Самият манастир се състои от две сгради, камбанария и малка кръстокуполна църква с вписан кръст, без предапсидно пространство, като не се обитава от монаси предвид статута си, споменат по - горе.



Църквата "Свети Йоан Богослов" е най - забележителната постройка тук, предвид своята форма и уникални стенописи - да, наистина уникални! Първото изографисване се отнася към 10 - 11 век, а множеството нарисувани библейски сцени - към 14 век. Въпреки, че манастирът е рухвал множество пъти и след това е бил издиган наново, то църквата е останала непокътната от самото си създаване, въпреки напрегнатите и смутни времена на византийското и турското робство, сякаш някаква висша сила е хвърлила защитен шлейф върху нея. В момента е изцяло консервирана в автентичен вид.


Църквата има почти кубична форма - размери 9,18 метра на 8,71 метра и височина 7 метра ( заедно с купола - 11,20 метра ). Изградена е от издялани бигорни блокчета, споени с хоросан. Куполът е с цилиндрична форма. Геометричното изпълнение е на перфектно ниво - четириметровият купол всъщност е вписан в квадрат.


Снимка: Simeon Goranov / Уикипедия

Във вътрешността си има каменен олтар, направен от цял каменен монолит, а подът е изпълнен с разноцветни плочи, изцяло автентични, които разпалват въображението на търсачите на древни мистерии. А какво ще кажете за каменния фрагмент със странна форма до колоната на втората снимка по - долу?





Стенописите

Интересното архитектурно изпълнение на църквата е причина за популярността на обекта, но забележителните стенописи с множество сцени са уникалния фокус на интерес. Цялата композиция на живописта следва приетия канон за изписване на храм. Правят впечатления няколко уникални  изографисани сцени, които имат загадъчна символика.


                                                    Снимка: Bollweevil / Уикипедия

"Причастие на апостолите" (северна стена) - тук Христос е изобразен два пъти зад своя олтарен престол - т.нар. "Двоен Христос". Апостолите са разделени на две групи от двете му страни, Христос подава на апостол Павел кана с вино, а апостол Петър поема хляба от Христос.


"Молитва в Гетсиманската градина" (южна стена) - в лявата част са спящите апостоли, полегнали на хълм, а Христос е прав и разговаря с апостол Петър. Зад хълма се виждат още два образа на Христос - прав и коленичил. Зад Христос има  ангел в антични дрехи, който го докосва. Тази сцена се основава изцяло на древни източници.


"Изковаването гвоздеите на Разпятието" (източна стена) - единствен в Европа стенопис. Сцената е изключително оригинална по замисъл и се състои от трима ковачи и една жена, които са разположени около пещ и боравят с ковашки инвентар. Непосредствено до него са сцените "Разделяне на дрехите" и "Качване на Христос на кръста". Този ансамбъл от стенописи е създаден изцяло по апокрифни текстове, които липсват в евангелията.


Изображения на Света Ана и Свети Йоаким и - вероятно - Св. Константин и Св. Елена (олтарна част) - всички те са част от първия живописен слой 10 - 11 век. Загадка е използваната боя, с която е рисувано - стенописите са оцелели толкова дълго време, а образите са поразително живи и наситени.

Тук може би успяваме да се приближим до отговора на въпросите - защо тази църква привлича толкова много любителите на загадките и какво провокира този огромен интерес?

Людмила Живкова (1942 - 1981) е знаела изключително добре важността на манастира и църквата в него и е направила много за съхраняването им. При свои срещи с принцесата на Монако - Грейс Кели (1929 - 1982), Земенския манастир е бил тема на обсъждания.

Създаването на църквата в Земен съвпада с началото на кръстоносните походи след призива на Папа Урбан II от 1095 година и евентуалното преминаване на кръстоносци по нашите земи на път към Йерусалим - а може би и в обратна посока ?!? Дали няма скрита някаква тайна в този аспект?

Легенда пък разказва за богомилите, които са скрили в храма знака на българина, който ще помогне за обединяването на всички религии по света. При нашето посещение имаше няколко човека, които много внимателно проучваха стенописите и архитектурата и оживено коментираха точно наличието на този знак.

Да, определено темата е много интригуваща. Препоръчваме на всички да посетят Земенския манастир и да се докоснат до неговата мистика. Насладете се на приятната атмосфера и хубави природни пейзажи, разходете се по улицата на манастира сред къщите около храма, заредете се със свеж въздух и красиви емоции. Помислете за уникалността на църквата, нейното местоположение, оцеляването й в тежки размирни времена и стенописите, които са автентични и неповторими като изпълнение и сюжет, като някои от тях нямат дори и описание в Библията.

Може да прочетете и следващата част на материала и да видите нещата от малко по - различен ъгъл чрез съпоставка на исторически данни, размери на обекти и мерни единици, както и подробности, неизвестни за посетителите ... и интересната хипотеза:

Църквата в Земен: На път за храма на цар Соломон.


Владислав Лозанов @ 2021 / 2024


Коментари