Неразгаданите строежи в Гиза - нов поглед

НЕРАЗГАДАНИТЕ СТРОЕЖИ В ГИЗА - НОВ ПОГЛЕД!

КОЙ, КАК, ЗАЩО И ПОРАДИ КАКВА ПРИЧИНА Е ПОСТРОИЛ КОМПЛЕКСА В ГИЗА?

АВТОРСКО ПРОУЧВАНЕ - ЧРЕЗ ЛОГИКА КЪМ ШИФЪРА НА МИСТЕРИЯТА! 

Около Пирамидите в Гиза и Сфинкса има толкова много информация, анализи и проучвания навсякъде в публичното пространство и всеки истински почитател на древността и древните загадки има изградено свое мнение за най-мистериозните монументи от миналото. Теории не липсват, а учени и ентусиасти от различни области се впускат в неуморни сблъсъци със великата загадка. А тя наистина е велика – древен пъзел, неразгадан от нашата цивилизация.

Няма да се впускам в споделяне на множество факти, нито ще правя невероятни умозаключения – искам да Ви представя мой изключително интуитивен и логически поглед върху определен аспект от древността, а главният герой е Голямата пирамида в Гиза – в пълния си блясък със съвършената си изработка и уникално вътрешно оформени коридори и помещения.В посочените линкове може да откриете много информация и точни числа, но гледката на Голямата пирамида те оставя без думи, а цялата прецизност и големината на каменните блокове в комбинация с огромния й размер са повече от впечатляващи.

Така, да започнем от някъде – но темата е безгранична. Аз като математик и логически подхождащ към всички загадки започвам бавно и последователно моят анализ.

В момента няма никъде спомената точна и недвусмислена информация как, кога и от кого е построен комплекса в Гиза – основната теза е, че египтолозите ВЯРВАТ, че строители са древните египтяни и предназначението е било строеж на гробница на върховния владетел фараон.

Основно се цитира този невероятен древногръцки историк Херодот, който описва подробно цялото начинание и строеж в своя фундаментален труд „История“.


Оказва се, че строеж би трябвало да е имало и той е извършен от древните египтяни по заповед на фараона, но цялото начинание изглежда повече от непосилно от съвременна гледна точка, а отделно липсва /или е умело скрита/  всякаква информация за плановете на строежа и използваните инструменти, а местата за добив и обработка на някои от камъните се намират доста далеч и се е налагало транспортиране по река Нил. Наистина мега начинание!

Но тук има нещо много интересно – оказва се, че ОГРОМНАТА част от варовиковите блокове са добити от съвсем близки до комплекса кариери, като само по – специалните и по – големи гранитни блокове са докарани от Асуан /на около 800 км /. Отделно блоковете за външната облицовка от полиран варовик са от кариерата в Тура /от другата страна на река Нил/.

Дотук добре! 

Искам само да уточним – това е много важно – има много голяма разлика между двете твърдения:

     Каменните блокове са от древни каменоломни в Египет и характеристиките на материала показват, че тези блокове са от тези кариери

   Древните египтяни са добили каменните блокове от древни каменоломни в Египет и характеристиките на материала показват, че тези блокове са от тези кариери


Забелязвате ли тънката разлика? 

Всъщност няма как да се твърди, че добивът и обработката на всички каменни блокове е извършен от древните египтяни – няма никакви данни, а и никой не е присъствал за да потвърди, като това не противоречи на факта, че каменните блокове са добити точно от тези каменоломни. Помислете малко над това – няма противоречие с историята, но ще има отношение към нашата история по-долу.

Нека сега погледнем Голямата пирамида малко по-отблизо. До нея има три малки пирамиди, наречени Пирамиди на Царицата, които имат СЪЩИЯ ъгъл от 52о като на Голямата пирамида, високи са около 1/5 от височината на Голямата пирамида /около 29-30 метра/ и имат квадратни основи със страна от около 46 - 50 метра. 


Това е същността на строежа на ТРИТЕ ПИРАМИДкИ - И ТРИТЕ ИМАТ ИДЕНТИЧЕН СТРОЕЖ И ИДЕНТИЧНА ВЪТРЕШНА ПОДЗЕМНА КАМЕРА! 


Разсъждавайте ОКОЛО ЕДНАКВОСТТА НА ТРИ ПИРАМИДкИ! До Голямата Пирамида! 


А това е УНИКАЛНИЯ ИЗГЛЕД на ТОВА, КОЕТО РАЗГЛЕЖДАХМЕ ДО МОМЕНТА!

Супер!ЗАЩО СА ПОСТРОЕНИ МАЛКИТЕ ПИРАМИДИ ДО ГОЛЯМАТА ПИРАМИДА И КАКВА Е ЛОГИКАТА?

Така, продължаваме с нашия анализ. Молбата ми е внимателно да прочетете и преосмислите информацията в тази статия, защото тя касае един доста нетрадиционен, но изключително логичен подход за анализ на древната загадка, за което Ви благодаря изключително много!


Стигнахме до трите малки пирамидки, намиращи се непосредствено до Голямата пирамида в Гиза, разгледахме характеристиките им и установихме, че те имат същия наклон като ъгъл от 52о и също имат квадратни основи с размер около 50 метра.

За да вникнем в каква посока ни носи течението на новата гледна точка, нека разгледаме защо всъщност е избрана формата на пирамида за строеж.
Оказва се, че обемът и височината на една пирамида са в интересна връзка според едноименната формула за обем – при разглежданата от нас Голяма пирамида в Гиза при височина от 100 метра, което е  68% от цялата височина, всъщност са били поставени 97% от ВСИЧКИ БЛОКОВЕ! Да, 97% !

Еха, а в останалите 46 метра или около 32% от цялата височина – ЕДВА 3%! Да, 3%!Тоест, гигантското усилие за строеж на пирамида касае най-грубо казано ПОЛОВИНАТА ОТ НЕЙНАТА ЖЕЛАНА ВИСОЧИНА – при Голямата пирамида в Гиза при 50% от височината /73метра/ използваните каменни блокове представляват 87,5% от ВСИЧКИ в строежа, а при 68% /100метра/ видяхте по-горе –ЦЕЛИ 97% !

Странното е, че трите малки пирамидки си съответстват именно с най-горната част на пирамидата, в която са използвани ЕДВА между 0 и 3% от всички каменни блокове! На това ще се спрем малко по-надолу.

Сега нека да видим и слоевете на каменните блокове според техните размери и височина в един напречен разрез на Голямата пирамида! Най – високите и тежки слоеве каменни блокове са оцветени в червено, най-ниските и съответно леки слоеве каменни блокове са оцветени в светло и тъмно синьо.Оказва се, ЧЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ТЕЖКИТЕ И ТЕЗИ С НАЙ-ГОЛЯМА ВИСОЧИНА БЛОКОВЕ, използвани при строежа на Голямата пирамида в Гиза се намират НАЙ МНОГО ДО около 110 метра височина – практически на тази височина строежът е бил ЗАВЪРШЕН и ЦЯЛАТА ДОРАБОТКА на пирамидата НЕ СЕ Е ВЛИЯЕЛА ВЕЧЕ от горната част  на строежа.

Всички вътрешни помещения, камери и коридори са били вече факт и пирамидата е можела без проблем да изпълнява своето предназначение, ако изхождаме от вътрешната й структура.

Всъщност ако погледнем още по-внимателно и отчетем къде свършват и се намират  изходите на така наречените вентилационни шахти, започващи от камерата със саркофага ще установим, че реално от данните с които разполагаме за вътрешния строеж на пирамидата ВСИЧКО Е БИЛО ЗАВЪРШЕНО НА ВИСОЧИНА 80 /осемдесет/ метра J 55цялата височина!

Разбира се, като Кралица на загадките и тук има също нова загадка -  след 110 метра височина вече няма големи каменни блокове, като ЕДИНСТВЕНИЯ голям такъв с височина 112 сантиметра се намира къде? Най-отгоре на сегашния съществуващ връх или площадка на снимката долу – интересно!


Супер! Успяхме да разберем една от причините, поради която за този вид строеж да е предпочетена пирамидална форма, като освен обема е била важна и устойчивостта на самия строеж. Отделно, Голямата пирамида е можела съвсем спокойно да изпълнява всички функции от своето предназначение МНОГО ПРЕДИ да се издигне на внушителните 146 метра височина /138.8 метра в наши дни/.

Сега нека погледнем трите малки пирамиди, намиращи се до Голямата пирамида.Изключително много се бъркат двете ТРОЙКИ малки пирамиди – тези до Голямата пирамида и тези до пирамидата на Микерин – дори и аз се обърках! Но така или иначе разсъжденията тук касаят малките пирамиди!

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ на еднаквите размери и на еднаквостта на погребалните камери на трите пирамиди, видимо от горната схема – страна на пирамидата около 50 метра, височина около 30 метра и ъгъл на наклона идентичен с ъгъла на Голямата пирамида от 52о.

Ще използвам схематична илюстрация за анализ.
Супер!

Какво видяхме досега моя анализ:

·         # Няма как да се твърди, че добивът и обработката на всички каменни блокове е извършен от древните египтяни – няма никакви данни, а и никой не е присъствал за да потвърди, като това не противоречи на факта, че каменните блокове са добити точно от тези каменоломни.

·         # Пирамидалната форма осигурява стабилност и едновременно с това  НА ПОЛОВИНАТА от ВИСОЧИНАТА на пирамидата вече е поставен ОГРОМЕН ДЯЛ от ВСИЧКИ КАМЕННИ БЛОКОВЕ.

·         # Странно съвпада по вид, размери  и същност горната финална част на Голямата пирамида с трите малки пирамиди в основата й.

·         # Всички анализи сочат, че Голямата пирамида е можела да извършва предназначението си  и да функционира БЕЗ ГОРНАТА СИ ЧАСТ над 110 метра височина от общо 146 метра.

·         # Трите малки пирамиди до Голямата пирамида имат помежду си идентична същност, идентични размери и идентична вътрешна погребална камера – разположена под нивото на малката пирамида.

Прекрасно!

Мислено наложете всяка от малките пирамиди и ще видите, че всяка от тях би могла да бъде ГОРНА ЧАСТ на Голямата пирамида !!!

Отделно през 1988 година е издадена книгата “La prophetie symbolique de la grande pyramide” с автор H.S.Lewis, в която той публикува множество скици на платото Гиза, неизвестни за широката общественост.Там има публикувана схема на Голямата пирамида, в която ИМА СЕКРЕТНО НЕОТКРИТО ПОМЕЩЕНИЕ НА ВЪРХА НА ПИРАМИДАТА, НАД КРАЛСКАТА КАМЕРА!

Аз имам снимка от печатна книга, но в интернет пространството няма НИКЪДЕ такава и няма как да Ви я публикувам с линк в момента, но Ви я показвам схематично по-долу!

Случайно или не, това съвпада с разсъждението около малките пирамиди, които могат да са връх на Голямата пирамида, а всяка от тях ИМА подземна камера /вижте схемата по-горе на трите малки пирамиди/.


Схема по книгата на “La prophetie symbolique de la grande pyramide” с автор H.S.Lewis 1988 година


А ВСЪЩНОСТ, ПРИЯТЕЛИ – ВИДЯХТЕ ЛИ РАМПАТА ОТ ТРАДИЦИОННАТА ТЕОРИЯ? J

А сега нека очертаем основните изводи около платото Гиза и Голямата пирамида.


Всички данни сочат категорично, че НЕ Е БИЛО възможно строежът на комплекса да е дело на древните египтяни.

Очевидно, всички тези постройки ВЕЧЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ и древните египтяни са ги преизползвали или обявили като тяхно дело.

Няма как да се твърди, че добивът и обработката на всички каменни блокове е извършен от древните египтяни – няма никакви данни, а и никой не е присъствал за да потвърди, като това НЕ противоречи на факта, че каменните блокове са добити точно от тези каменоломни.

Вероятно е имало доста изработени и готови камъни и в каменоломните, и на самото плато Гиза, които са били използвани за други строежи или в дострояване на познатите ни такива.

Няма намерени схеми и чертежи, касаещи строежите – не можем да си представим стандартно човешко строителство без наличие на такива.

Силите на древните египтяни са стигнали само за изграждане на малките пирамидки, разположени близо до основните пирамиди в комплекса. Те имат идентична опростена структура, като техния строеж е бил тренировка за довършване на върха на Голямата пирамида.


Поради неизвестна причина / например ПОТОП !? / Голямата пирамида е останала недовършена в горната си част и е трябвало да бъде довършена под напътствия на посветени / богове, жреци /, като ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩАТА пирамида е използвана за рампа, а подготвените блокове от същинската строителна подготовка, намиращи се на терена, са подредени и съм убеден, че съществува неоткрита камера там, намираща се над т.нар. Царска камера.


Отделно, досега не съм срещал убедително доказателство, че Голямата пирамида е била изцяло покрита с облицовъчни камъни – има само данни и информации, че облицовката е използвана за други строежи и премахната в древността – което води до извод, че такава е липсвала. Но дори и да предположим, че тя наистина е била облицована – това също не противоречи на разсъждението – камъните са били идентични като вид и размери и вече съществуващи, налични на платото или в каменоломните, и използвайки пирамидата като рампа са могли по описаният от Херодот технически начин да се сложат по места, което пък обяснява МНОГО ЛЕСНОТО им премахване за използване за други цели.

И понеже цялата древност около платото Гиза не може да се обясни от гледна точка на властващата парадигма за историята на нашата цивилизация се твърди, че единствения възможен строител е древната египетска цивилизация. 

Всички следи НЕПАСВАЩИ на това са скрити, прибрани, отстранени – дори има открити гробници, които са заровени отново след като са били открити. 

Ето например липсваща част от вътрешната архитектура на Голямата пирамида.

В миналото:

Източник на снимката: http://www.escottspencer.com/gypsy-waves-photos.htm

В наши дни:


Източник на снимката:  http://www.solomonseries.com/freedownloads5.htm

И какво точно е имало там на пода:Най – вероятно специфична плоча с геометрична стойност около разшифроването на пирамидния код! Но ….. вече я няма! Надявам се да е прибрана на сигурно място!

Това е, приятели!

Древните египтяни са използвали вече готовият комплект от строежи и материали и са успели да реализират различни постройки. Но основните уникални древни обекти са изработени от ГЛОБАЛНА ИЗЧЕЗНАЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, която е владеела непознати за възприятията ни технологии и чрез тях е реализирала каменни строежи с напълно невъзможна за разбиране от нас ЦЕЛ!Но такава цел е имало! Надявам се 2018 година да ни донесе много новости и открития около древността на човечеството, като ще се радвам на силно българско участие!

Както винаги, всичко е въпрос на гледна точка и аз ще се радвам да споделя моето виждане около мистерията с Вас в близко бъдеще!

Владислав Лозанов 2018Коментари

  1. Прав си за едно нещо в началото на статията си. Наистина има огромен обем от информация по темата. Много неща не са известни или не са доказани все още на 100%. Липсват парчета от пъзела. И аз като теб съм любител "египтолог", само че не математик а инженер строител. Когато се изготвя една теория е добре да се проучат всички налични факти и доказателства. И ако теорията влиза в конфликт с общоприети факти за да защити своята достоверност е добре да ги обори по някакъв начин. Ако ги премълчи за да не и пречат това не е добре за теорията. Факт е, че никъде не е описано черно на бяло как точно са построени пирамидите обаче има множество други доказателства подкрепящи доста добре теориите на официалната египтология. Например намерени са множество гробници на различни майстори, бригадири и други работници участващи в процеса на строителството. Там по стените им се описва, че са отговаряли за примерно 20 души, които са товарели по Х камъка на лодката си и са правели курсове от кариерата до Гиза. Разтоварвали са и пак са се връщали. Дори са ги редували от две кариери. Има артефакти в гробницата как за особени заслуги ръководителя на обекта му е подарил жезъл и е инкрустиран с надписи за това. Друг отговарял за доставки на храна за строителите. Има намерени доста солидни доказателства за селищата на работниците строящи пирамидите със свитъци и керамика където са описвали какво са правили и работили. По костите им може да се датира периода на строителството. По повечето каменни блокове от пирамидите от вътрешната страна има знаци и означения, кой майстор го е сложил, коя бригада. Един вид някакъв номер и отчетност. Това говори за организация и планиране. А всички тези хора са египтяни. Признавам, че е далеч по интересно и приключенски звучащо да са строени от някакви неизвестни цивилизации, извънземни и така нататък, но засега фактите не подкрепят убедително такива тези. Но хората предпочитат нещата да се случват като във филмите за Индиана Джоунс, липсва им доста научна информация и затова са запленени от нестандартни и конспиративни теории.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара ;) ! Анализирайки всички данни, аз мисля, че единствено по силите на древните египтяни е било ДОстрояването на пирамидите, а не техния строеж от нулата. Повече от видно е, че строителството не би могло да се осъществи за посочения от египтолозите период на строеж, а отделно няма открит недвусмислено възможен инструмент, способен да обработи каменните блокове в такива огромни количества. Остава единствения вариант древните египтяни да са довършвали изоставен до определен етап строеж, което по абсолютно никакъв начин не противоречи на официалната египтология и официалната версия. Дори и теорията за рампата е вярна - това е тялото на съществуващата пирамида. Платото в Гиза е любим обекта за мои размисли и не напуска съзнанието на хората! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар