До панорамната площадка "Орлово око" в Ягодина

Началото на пешеходния маршрут до панорамната площадка "Орлово око" ( "Eagle eye" ) в родопското селце Ягодина се намира точно до хотел "Мурсал".


На тази снимка виждате едновременно хотела, началото на маршрута и самия връх с панорамната площадка високо горе.


Както е описано на табелката, пътеката е стръмничка и доста дълга, но ние се справихме нормално и се изкачихме за около 1 час и 30 минути - да, бяхме доста уморени, но си заслужаваше. Всъщност маршрутът е зигзагообразен и съвсем постижим - срещнахме и няколко семейства с малки дечица.





Панорамната площадка "Орлово око" е изключително атрактивна, но определено не е за хора, които се страхуват от височини или са със слаби сърца. 
Горещо е препоръчвам за всички, които нямат такива проблеми :) !

Площадката е построена през 2009 година от туристическо дружество „Родопея" и се намира на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина. Денивелацията по отвес от платформата до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 метра.




От платформата могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината – части от Пирин, Рила и планини в Гърция.

Общата стойност на проекта за платформата е 21 000 лева, събрани от входната такса за Ягодинската пещера. Платформата е проектирана да издържа товар до 3 тона.




Гледката е впечатляваща - оставям на всички вас възможността сами да я видят при тяхно посещение!

Но ... ще Ви покажа как изглежда платформата, гледана от ниско долу от шосето в ждрелото - ето няколко мои лични редки снимки:




ВПЕЧАТЛЯВАЩО, нали ... ?!?

Слизането ни отне около 1 час нормален ход. 
Гледките бяха страхотни и времето беше с нас - тихо и слънчево.


@Владислав Лозанов - юли 2022






Коментари