Древни Обекти И Ориентирането Им По Слънцето /1/


В настоящият материал ще Ви запозная с няколко впечатляващи ориентации по Слънцето на древни исторически обекти, като в случая се касае не само за ориентиране спрямо изгрев и залез, а за използване и спецификата на релефа около тях, което демонстрира повече от изключително майсторство и познания.Северна Америка, САЩ, Охайо
Змийска могила / Могила на Змията / Serpent mound

Могилата на Змията в Охайо, САЩ, (окръг Адамс) представлява изображение на огромна змия, която поглъща яйце и влиза в категорията на десетте най-известни геоглифи на Земята, сред които е и Българския скален барелеф – Мадарския конник. Това е най-голямото изображение на змия върху повърхността на земята от древността и строежът й е датиран около 1000 г. преди новата ера. Основата на могилата е направена от скална маса и глина, дълга е 411 метра, широка е на места до 6 метра и в най-високата си точка е около 1,25м.Повече информация:

Прекрасният автор и изследовател на древността Греъм Хенкок ни представя уникална снимка от 20 юни 2017 година на този обект. Чрез дрон, кръжащ над могилата, неговата съпруга и фотограф Санта Фая успява да за заснеме залязващото Слънце по време на лятното слънцестоене. Снимката показва брилянтните познания на древните строители, които са успели да ориентират главата на змията от едноименната могила точно към прорез в скалите от отсрещния хълм, където Слънцето залязва. Уникално!


Повече информация: https://www.facebook.com/Author.GrahamHancock/

Столицата при фараона Ехнатон - Ахетатон, близо до днешния Амарна, Египет

/ фараон Ехнатон, с име от първите си пет години на власт Аменхотеп IV – 18та династия - 1353–1336 пр.н.е. – Аkhenaten или Echnaton или Akhenaton или Ikhnaton или Khuenaten /

Този владетел на Древен Египет остава в историята като първият монотеистичен владетел. Фараонът приема името Ехнатон ( "Угоден на Атон" ) и извършва религиозна реформа в държавата си - чрез смяната на името си Аменхотеп IV - той се превръща в Ехнатон ( "Угоден на Атон" ) през шестата година на управлението си. Година по-рано променя 4 от своите 5 титли да имат общо с Атон и започва изграждането на нова столица - Ахетатон ( "Хоризонта на Атон" ), близо до днешна Амарна. В нея централизира религиозните практики. В новата столица се изграждат и нови храмове  - преклонението пред Атон става под сиянието на Слънцето, а не в мрачни храмови помещения. Скоро след смъртта му столицата бива изоставена и потъва в пустинята.
Повече информация: УИКИПЕДИЯ ЕХНАТОН

Нови проучвания показват каква би могла да бъде основната причина мястото на Амарна да е избрано за местоположението на столицата Ахетитен.

Районът на Амарна е обграден от скали, извисяващи се като непроницаема каменна стена - с изключение на малък прорез / процеп в източния хоризонт, точно където Слънцето изгрява всяка сутрин - мястото на Акер, където слънцето се преражда всяка сутрин след нощ на борба, преминавайки през подземния свят.Освен това гробницата на Ахенатен е в съответствие с този прорез / процеп в скалите и следователно и в съответствие с изгряващото слънце. Уникално!

Повече информация: http://ib205.tripod.com/layout.html

А каква е връзката с България? Не забравяйте археоастрономическите изследвания на българските обекти.

Мегалитно светилище Бегликташ
Разположен на българското Черноморие на 5 km от гр. Приморско и 40 km от гр. Бургас в полите на планината Странджа.

Снимката визуализира Слънцето при лятното слънцестоене при изгрев. Уникално!


Повече информация: БЕГЛИКТАШ

Мегалитно светилище до с. Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр.Обектът се характеризира с наличието на вертикален процеп – ако се застане на определено, специално изсечено в скалата място, но САМО в дните на пролетното и лятното равноденствие, се вижда Слънцето да изгрява в процепа. Каменен календар! Уникално!

Повече информация: ТАТУЛ

За всички обекти е характерно демонстрирането на древни познания за Слънцето, но е възможно тези познания да са свързани и с Луната, и с по-ярките звезди.

Възможно ли е Светлинното Явление в Странджа да е висша форма на демонстриране на уникални древни астрономически познания?Рядкото светлинно явление може би демонстрира невероятни познания от древността за Земята, Слънцето и Луната, техните движения и взаимовръзки. Такъв светлинен феномен е непознат в световен мащаб и се случва при строго определени условия, валидни за движението на споменатите космически тела и по мое мнение регистрирането и обяснението на светлинното явление ще повлияе на проучванията на древността в цял свят.

Владислав Лозанов @2018Коментари