Стайно отопление в Балканската къща преди и след Освобождението (джамал)
Цитат: "Традиционната българска къща е разделена на няколко части – жилищна и стопанска. В жилищната част на всеки един дом независимо от имотното състояние на неговия собственик има помещение с огнище. Там обикновено домакинята е готвила или е топлила вода. В миналото зимите са били дълги и студени. Затова хората в планинските райони са се отоплявали непосредствено с огъня от откритото огнище. Огънят от огнището отоплявал не само всекидневната, но и съседното помещение. Обикновено това е стая в която са спяли част членовете на челядната задруга, ако къщата е била на по-заможни българи. Тази стая се отоплявала от зидана стайна печка, която се нарича джамал или соба. Тя се е палела от специална пещ. Понякога пеща на джамала и на фурната за хляб са се намирали в близост до домашното огнище. Това е така, защото е използван един общ комин. В старите къщи често срещано явление е и общата пещ на печката тип плита и джамала. В същото време запалената плита затопля тухлите на джамала. Така топлия въздух през плитата минава в джамала. По този начин се затопля стаята и кухнята. Това се прави с цел да се икономисат дърва. Преди освобождението в българските домове са се строя предимно турски джамали. Те са изградени от обикновени печени тухли. Формата им наподобява на камила, затова носят наименованието джамал. При този тип джамал имаме по-ниска и широка долна част и по-тясна и висока горна част. Този вид зидани стайни печки се появяват в българските земи през ХVІІІ в. През следващите два века – ХІХ и ХХ в българския дом се появяват и по-сложни и външно декорирани печки – джамали. При тях има западно влияние. Поради това тези джамали се наричат европейски или немски. В зависимост от къде е заимстван външния вид. Те за разлика от турския джамал се зидат с по-малки и тесни тухли. Повечето от тях имат самостоятелна пещ. Много често този вид печка са декорирани. Тяхната външна украса също ги отличава. Независимо дали е турски или немски ( европейски ) джамал - принципът им на отопление е един и същ. Запалва се дървения материал в пеща. Във вече запалена пещ на джамала се поддържа огъня, докато достатъчно се затоплят тухлите. След като се затоплят тухлите - огъня се оставя да тлее докато се превърне в жарава. Тогава затоплените тухли започват да акумулират топлина и по този начин са се отополвявали стаите в старите балкански къщи. До средата на ХХ в. в повечето български балкански жилища е имало повече от един джамал. Съответно турски на първия етаж и немски на на втория. Но голяма част от тях за съжаление са разрушени средата на 70 години на миналия век."
(Източник на информацията - https://balgarskaetnografia.com/)
Предоставям и много интересен линк към статия с подробно описание.
Снимки: Музей Етъра до Габрово
Коментари
Публикуване на коментар